Informatie

Is uw kunstgebit aan vervanging toe of kapot?

De kosten voor een nieuw kunstgebit worden grotendeels vergoed uit de basisverzekering en als u aanvullend verzekerd bent vaak helemaal. Ook kosten die gemaakt worden wanneer uw prothese wordt gerepareerd, worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer in beide gevallen bij uw ziektekostenverzekeraar.

Vervangen

Wanneer u een volledig kunstgebit heeft, heeft u meestal na 6 jaar recht op vergoeding uit de basisverzekering voor een nieuw kunstgebit. Bij ernstige klachten wordt een nieuwe prothese ook binnen de vastgestelde zes jaar vergoed. Vervanging van uw prothese na zes jaar is wel verstandig. Veel mensen merken zelf niet dat hun gebit niet goed meer functioneert. Uw kaak kan veranderen door de jaren heen en de prothese is aan slijtage onderhevig. Wanneer de kaak te smal is en de prothese niet goed meer blijft zitten kan ook gekozen worden voor een klikgebit. Dit is een op implantaten gedragen prothese.

Ga daarom regelmatig voor controle naar uw tandarts. Die kent uw mondsituatie en uw kunstgebit. Dat is wel zo vertrouwd. Steeds vaker stuurt de tandarts u langs het tandtechnisch laboratorium. Bijvoorbeeld om de vorm en de kleur te bepalen die het beste bij uw gebit past.

Verklaring van Overeenstemming

In de Verklaring van Overeenstemming staan alle gebruikte materialen en unieke aankoopnummers vermeld. Zo kunt u altijd de herkomst controleren en weet u waarvoor u betaalt. Vraag hierom bij uw tandarts.

De tandtechnische laboratoria aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek leveren de tandarts desgevraagd een Verklaring van Overeenstemming en een kopienota van de tandtechniek.

Uitleg

Kroonwerk

Is uw tand of kies afgebroken? Dan is het plaatsen van een kroon een mogelijkheid. Een kroon is eigenlijk niets meer dan een kapje dat over uw afgeslepen tand of kies past. Uw gebit ziet er dan weer fraai uit. Kronen zijn beschikbaar in vele soorten materialen, bijvoorbeeld metaal of keramiek of een combinatie hiervan.

Brugwerk

Een brug bestaat uit twee of meer kronen aan elkaar en eventueel één of meer tussendelen. Deze zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de ontbrekende tand(en).

Een brug kan – naast het verfraaien van uw gebit – ook nodig zijn om te voorkomen dat uw tanden scheef gaan staan of uitgroeien.

Laat u goed voorlichten over de vele mogelijkheden van kroon- en brugwerk en het te gebruiken materiaal.

Implantaten

Een implantaat is een vervanging van de wortel die in uw kaakbot wordt geplaatst. Implantologie is een relatief nieuwe technologie in de tandtechniek en tandheelkunde. Dankzij deze technologie kan de tandarts nu vrijwel altijd gebitsprotheses, kronen en bruggen plaatsen. Ook als andere oplossingen niet meer lukken. Er is een grote variatie aan implantaatsystemen op de markt. Laat u goed voorlichten over de vele mogelijkheden en het te gebruiken materiaal. Het gaat immers om uw mond!

Facings

Facings zijn porseleinen schildjes in de kleur van uw eigen tanden. Die schildjes plaatst de tandarts op uw verkleurde tanden. Ook kan de tandarts met behulp van deze facings uw tandboog verbeteren en standcorrecties uitvoeren: uw gebit oogt weer regelmatig en scheve tanden zijn ‘verdwenen’. Vraag aan uw tandarts of facings in uw mondsituatie een oplossing zijn.

© Copyright 2020 - Dentalform Tandtechniek